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Monday, May 27, 2013

Simple, Classic Moist Carrot Cake


Am back ! It's been a while, but I am happy to see that many of you have still visited ;-) I see that my Middle-Eastern recipes are the most popular. I will definitely be sharing more, so stay tuned.

In the meantime, I was in the mood for a good, simple carrot cake. Joanne Chang has a wonderful recipe - the real deal, two-layered with icing and all. I just wanted something comfy, simply, like a good'ol, ya know, carrot cake, (or muffin)... one that is moist, and perfect to enjoy with a cup of tea (especially given this cool wave..at the end of May!).

You will see, simple, quick and easy...perfect for an afternoon snack (midnight craving or early breakfast) :-)

What you'll need for the cake:
2 eggs
1 cup light brown sugar
3/4 cup canola oil
3 tablespoons nonfat buttermilk (don't forget, if you don't have any, you can substitute by using 1 tablespoon of lemon juice and filling up the rest of 1 cup with milk ...and let stand 5 minutes)
1/2 teaspoon vanilla extract
1 cup + 2 tablespoons all-purpose flour (unbleached if you have)
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon ground ginger
2 cups shredded carrots
1/2 cup raisins
1/2 cup  walnuts, toasted and chopped (if there are allergies, no worries, the recipe without the nuts is also very good)

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Ok, first things first. Using a stand mixer, beat up the eggs together with the sugar on medium-high speed, for about 3-4 minutes, or until the mixture is light and thick.


 In a small bowl, sift together the flour, the baking powder, baking soda, salt, cinnamon, and ginger.

Using a rubber spatula, fold the flour mixture into the egg-sugar mixture. 
When most of the flour mixture has been incorporated, add the carrots, raisins, and walnuts (if using), and continue to fold until the batter is homogeneous.
You are now ready to pour the batter into the prepared cake pan  (or divide evenly into the muffin cups). Note that I actually used a bunt cake pan...still works :)
Bake for about 1h20 min. (or 50 min. using a bunt cake pan or muffin cups)...or until the top is golden brown.

Let cool completely in the pan on a wire rack. *If you are up for it, once cool, split the cake into two layers and spread some frosting (half onto the layer, half on top) 

*Here are the ingredients for the cream cheese frosting:
12 ounces (340 grams) cream
1/2 cup unsalted butter, room temperature
2/3 cup (230 grams) confectioners' sugar  (icing sugar)


Enjoy, with a cup of tea (-:






3 comments:

  1. ça à l'air super bon! Aussi, je me demandais si l'on pouvait l'alléger en calories. Qu'en penses-tu? est ce que tu as déjà testé une version light ET bonne de cette recette? Aliceikz

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  2. Merci Alice pour ton commentaire. En fait, non je n'ai jamais essayé une version light...c'est la première fois que j'essais ce gâteau. Par contre, j'ai décidé de ne pas faire la recette tel que suggéré avec le glaçage et crémage. J'ai donc trouvé une sorte de milieu, formule plus légère, mais en même temps assez moelleux (il n'est pas du tout sec). Pour le reste, les ingrédients sont déjà pas is pire : j'ai utilisé du lait 0% pour le babeurre et deux oeufs, c'est pas mal (comparé à d'autres recettes). Or, tu peux remplacer le sucre par splenda, et tu peux essayer de mettre la moitié de la quantité d'huile. Si je le fais avant toi, je t'en donnerai des nouvelles...sinon, tu me diras si ça bien fonctionné :)

    Sinon, un petit morceau suffit :-)

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  3. Pour ce qui est des calories, Alice:

    Ma version, sans noix, par portion (1/12 du gâteau, ou 1 muffin): environ 275 calories / 14.8g de gras.
    Si on y ajoute les noix, c'est environ 309 calories / 18g de gras par portion.

    Si tu essais avec la moitié de l'huile et avec du splenda au lieu du sucre, tu peux t'en sortir avec environ 140 calories / 7.9g de gras par portion (sans noix), et environ 173 calories / 11g de gras par portion, avec noix.

    J'espère que cela peut t'aider :-)
    Bon appétit !

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